tw1       fb1       yt1   

Zandweetjes

Hoe doen we het?
Bezoekers zijn vaak enorm onder de indruk van onze zandsculpturen en we krijgen veel vragen over hoe de sculpturen bijvoorbeeld gemaakt worden. Hieronder beantwoorden we alvast de meestgestelde vragen, zodat je goed voorbereid naar het festival komt! :)

Zijn de sculpturen gemaakt van alleen zand en water?

Ja! Hoewel er vele materialen gebruikt worden om de sculpturen te vervaardigen, bestaan de sculpturen alleen uit zand en water... Veel water!

Is het speciaal zand?

Tja... wat is speciaal? We gebruiken het liefst jong rivierzand, wat dankzij de hoekige korrel goed 'in elkaar klikt' wanneer we het zand aanstampen. Strandzand bijvoorbeeld is (meestal) niet geschikt, omdat 'eb en vloed' de hoekige randen van de korrel afschuren. Vergelijk deze rondgeslepen zandkorrels met knikkers: die kan je ook niet opstapelen!

Wat gebeurt er als het regent?

Dan worden we nat! Zandsculptuur bouwers werken elke dag door, of het nou regent of niet. Want de sculpturen moeten natuurlijk wel op tijd af zijn! Ook de zandsculpturen zelf kunnen prima tegen een buitje. Het regenwater wordt opgenomen door het zand en verdampt weer als de zon schijnt. Alleen met harde slagregen of bijvoorbeeld hagel kan er op de horizontale vlakken een soort 'granolstruktuur' ontstaan door de inslag van regendruppels.

Wat gebeurt er als het waait of stormt?

Ook wind is geen probleem voor een zandsculptuur. Omdat het zand zo hard is aangestampt (compacten) heeft wind er geen vat op. Een zandsculptuur kan zonder problemen windkracht 7 overleven.

Moet je de kunstacademie hebben gedaan om te kunnen bouwen?

Nee, in principe kan iedereen de basistechnieken leren. Kinderen vanaf 5 jaar tot en met senioren kunnen er heel goed in zijn. Je moet alleen geduld hebben, veel oefenen en een beetje gevoel voor vorm hebben. Kom vooral oefenen in onze workshop ruimte.

Hoe lang kan een zandsculptuur blijven staan?

Wanneer een zandsculptuur buiten is gebouwd, dan kan het maandenlang blijven staan. Op projecten in (West-) Europa staan de sculpturen vaak 3-6 maanden, maar in warme/droge landen zoals Israel is een langere periode ook geen probleem. Wanneer er binnen wordt gebouwd kan het tientallen jaren intact blijven, zolang de sculpturen maar niet aangeraakt worden!

Moet je een zandsculptuur continu blijven natspuiten als het klaar is?

Nee, alleen als je werkt aan een sculptuur, dan moet het zand vochtig zijn. Daarvoor gebruiken de bouwers plantenspuiten. Wanneer het sculptuur klaar is mag het helemaal uitdrogen. Het valt dan niet uit elkaar, omdat het zand hard is aangestampt.

Welke gereedschappen gebruiken jullie?

Voor het maken van een zandsculptuur gebruiken we verschillende 'tools'. Dit kan van alles zijn. Van lepels, metselgereedschap, messen, palletmesjes, kwasten, rietjes tot waterpassen. Iedere carver heeft wel zijn eigen favoriete tools.

Kunnen jullie alles maken in zand?

In principe kunnen we alles in zand maken. Wel is het zo dat zand een 'zwaar' materiaal is. Hierdoor kunnen we geen grote overhangende delen maken (bijv. uitstekende armen). Ook is het vrij moeilijk om hoge verticale stukken  te maken. Ook een zandsculptuur moet de wetten van de zwaartekracht in acht nemen.

Hoelang hebben jullie er over gedaan om deze sculpturen te maken?

Ongeveer 20 kunstenaars uit verschillende landen hebben gezamenlijk ongeveer 2 weken aan de sculpturen in Oss gewerkt.

/